Landdistriktskonferencen 2024

På Landdistriktskonferencen 2024 var "Fremtidens landdistrikter" på programmet.

Dagen bød på spændende oplæg, taler og samtaler om, hvordan vi ønsker, at landdistrikterne skal være at bo, leve og arbejde i – set i lyset af tidens udviklingstendenser.

By-, Land- og Kirkeminister Morten Dahlin holdt sin første tale på konferencen og præsenterede nogle af de politiske initiativer, han ser som væsentlige for fremtidens landdistrikter.

Helga Grønnegaard, kulturgeograf og projektchef i Urland, åbnede konferencen med et oplæg om, hvordan landdistrikterne kan transformeres fra "udkant til guldkant". Helga fremhævede, at den grønne omstilling bør ses som en gevinst for landdistrikterne og en anledning til at genopfinde disse områder som attraktive og levedygtige steder at bo og arbejde og fremhævede blandt andet de Lokale Aktionsgrupper (LAG) som en vigtig aktør i landdistriktsudviklingen.

Inden frokost faciliterede moderator Christian Degn programpunktet "Fremtidsværkstedet", hvor fire landdistriktsinteressenter debatterede forskellige temaer, som er vigtige for fremtidens landdistrikter. Kim Kofod Hansen, udviklingschef i Region Midt; Søren Bank, bestyrelsesmedlem i LandboUngdom; Helga Grønnegaard og Peder Kongsgaard, ejendomsmægler og bosat i Thy, deltog. . Emnerne omfattede blandt andet bosætning, hvor spørgsmålet "Skal alle landsbyer overleve i fremtidens landdistrikter?" blev diskuteret. Der blev også diskuteret arealanvendelse, med spørgsmålet "Hvis der i fremtidens landdistrikter ikke skal være kornmarker, hvad skal der så være?".

Dernæst blev vinderen af Landdistriktsprisen 2024 kåret, og det blev Dagrofa ApS, der løb med sejren. De to andre finalister Vestervig Byfornyelse ApS og Tove Fønss, blev hædret med klapsalver fra salen.

Efter frokost blev der afholdt en projektmesse, hvor otte spændende landdistriktsprojekter var repræsenteret. Projekterne spændte bredt – fra en ”Surfsø” til nye folkesange til Hvide Sande.

Senere fulgte en paneldebat om fremtidens job i landdistrikterne. Birthe Linddahl Jeppesen, sociolog og Ph.d.; Nicolaj Aarøe, viceborgmester i Esbjerg Kommune; Ágúst, seniorforskningsrådgiver i Nordregio; og Mette Lerdorf fra Stevns Erhverv delte deres syn på emnet. Blandt andet blev fjernarbejde, potentialet for jobskabelse i multifunktionelle gårdbrug, strategiarbejdet i Stevns Erhverv og ”Esbjergmodellen” præsenteret af de fire deltagere. Senere fulgte en diskussion som kom ind på Turismens betydning for landdistrikterne, betydningen af et helhedsorienteret blik på erhvervsudvikling og effekten af etableringen af Fermernforbindelsen.

 Dagen sluttede med tre delsessioner om henholdsvis fremtidens sundhedsfællesskaber, landsbyernes civilsamfund og fremtidige forretningsmodeller i landdistrikterne.